“Google er ikke alt…”, IFLA 2014 #2

IFLA Japanske søgeguides

 

Japanske søgeguides på nettet, den franske facebookgruppe Bibliosésame og referenceaktivisme. Altsammen bud på referencearbejdet idag i en session, som handler om netop det samme.

Det er her jeg lærer ord som “glocal”, sammensmeltningen imellem det lokale og det globale, og her hvor man fornemmer referencearbejdets udvikling, både i forhold til nye medier, men også på nye måder.

I Japan arbejder man på National Diet Library med søgeguides på nettet til søgning af alt fra vejret til information om medicin og jura. Bibliotekerne samarbejder nationalt om at lave søgeguidene, som er lavet af bibliotekarer med fagspecifik viden indenfor de enkelte områder. Man fornemmer et stort nationalt samarbejde for at få søgeguidene op og stå. De har idag ca. 1700 søgeguides, og arbejder på baggrund af en national referencedatabase.

I Frankrig arbejder de med referencearbejdet i en facebookgruppe ved navn Bibliosésame. Bibliotekarene har hver deres profil, for at bibevare bibliotekarenes menneskelige ansigt. Jeg synes at valget med at bruge en facebook-gruppe er interessant, for man kan ikke være “venner” med Facebookgruppen, men fordi den er åben, kan alle gå ind og se på siden og stille spørgsmål og kommentere på svarene.

Referenceaktivismen har forbindelse til www.beaconforfreedom.org som er en global bibliografisk database over censurerede bøger, avisartikler, radio/tv udsendelser og hjemmesider i de enkelte lande.
Aktivisme-delen handler om at bibliotekarer globalt indsender information om censurerede materialer til databasen, hvor de så registreres, men også om at bibliotekarer er opmærksomme på censureret information.

 

                                                                                                              Christina Wandi

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *