Referencefaggruppen – en faggruppe under BF

Vi er et fællesskab af voksenbibliotekarer (cirka 200 pt), der arbejder på at yde den bedste service til folk, der har brug for os som bibliotekarer i deres kontakt med biblioteket.
Bliv medlem!

Besøg på Hovedbiblioteket i Lyon, IFLA 2014 #7

Prolog:

Jeg ankom en dag tidligere til Lyon for at se den smukke gamle by ved de 2 floder. Efter et besøg i den smukke gamle kirke Église Saint-Paul fra det 12. og 13. århundrede, ville jeg lige besøge det kvarterets lokale afdeling af folkebiblioteksvæsenet i Lyon nogle få gader væk. Det var let nok at finde med god skiltning fra hovedvejen. Men døren var låst. Der var en plakat i vinduet, hvor det stod, at biblioteket var lukket i August måned (ligesom nogle af de mindste butikker). I stedet blev der henvist til hovedbiblioteket, der ligger 3 km derfra på den anden side af Rhone-floden. – Også selvom der var over 4000 besøgende bibliotekarer i byen.

Besøg på hovedbiblioteket i Lyon: Bibliothèque municipale de Lyon

Tirsdag eftermiddag stod vi uplanlagt udenfor hovedbiblioteket i Lyon, der ligger ved Hovedbanegården, hvor bussen fra kongrescentret kørte til. Det var for god en chance til at lade gå fra sig. Vi måtte liiiige ind for at se.

Det var en bygning i flere etager. Det første der mødte en var, at der var meget kunst på væggene samt et lytterum med 10-15 PC’ere og flere stereoanlæg med høretelefoner til højre bag matteret glas. Det sidste var der gjort en del for at kamuflere, når man var på vej ind i biblioteket. Mens det fremstod meget tydeligt, når man var på vej ud. Formodentligt for at det ikke skulle virke som hovedformålet med biblioteket. Istedet kom man øjeblikket efter ind i forhallen med en betjent reception, samt store, brede trapper op til henholdsvis 1. og 2. etage (voksenafdelingerne) samt ned til børnebiblioteket i kælderen. Bagerst i lokalet var afleveringen. Den var overraskende lille. Senere fandt vi ud af at der var yderligere en aflevering på 1. etage i voksenafdelingen.

Voksenafdelingen

Voksenafdelingen var delt op med faglitteratur og andet afleveringssted på 1. etage, samt musik og skønlitteratur på 2 etage.

Faglitteraturen var fordelt på 2 store rum. Det var stillet op efter emne i et lokalt lavet enumerativt klassifikationsstystem, der mindede lidt om Dewey. Det var lyse og venlige rum med reoler uden midtervæg og mange små pladser med henholdsvis sofaer og lænestole samt borde og stole. Blandt andet var nogle af reolerne rundede, således de kunne stilles op i halvbuer. Mange af reolerne i midten af rummet var på hjul og ca. kun 1,5 meter høje. Langs de store vinduer var der et smalt bord med cafestole. Bagerst var der et stort læseområde med borde og stole, der var stillet op på ræd og række. Der skulle vi helst være stille, ellers fik vi lynhurtigt ”blikket” fra andre lånere.  Der var mange, der sad og læste.

Der var en lille håndbogssamling i starten af hvert af de store emneområder. Samt en lidt større med de mere omfangsrige opslagsværker langs den ene væg. Tidsskrifterne og fag-DVD’erne og CD-rommer var også fordelt på de 2 rum efter emne. Dog stod de for sig selv i rummene.

Der var lidt et indtryk af forholdsvis mange bogrygge, mens tidsskrifterne var stillet op på ståhylder med forsiden fremad.

Ude i forhallen ved de 2 faglitteratur-rum var der 2 postkasserøde, moderigtige halvrunde sofaer, der sammen med fjernsyn og DVD-afspillere dannede 2 små rum i rummet.

På 2. sal befandt skønlitteraturen, musikken og spillefilm sig. Skønlitteraturen var fordelt på 2 store rum, mens musik og film delte et tredje. Skønlitteraturen var lidt genreopdelt, men ellers stod det opstillet alfabetisk efter oprindelsessproget. Den vagthavende meget venlige og fortællervillige bibliotekar havde erfaring med at mange ville gerne læse f.eks. en bog af en amerikansk forfatter på Fransk. Jussi Andler-Olsen stod således både under krimier og danske romaner (på fransk). Derudover var der en samling på fremmedsprog. Der var en stor afdeling for tegneserien, som de traditionelt har mange lånere til. Bibliotekaren fortalte at de faktisk havde udvidet den en del sidste år, da udlånet var stærkt stigende for tegneserier.

I de 2 rum gik indretningen med samme typer af reoler, borde og stole, samt et stort læseområde. Håndbøger og tidsskrifter, der omhandlede litteraturen, var også at finde her.

Lige i øjeblikket var der en diskussion om materialevalget i fremtiden skulle foretages af nogle få bibliotekarer, eller de enkelte biblioteker og dermed de bibliotekarer fortsat skulle tage del i materialevalget på materialevalgsmøder. Bibliotekaren var dog ret sikker på at møderne ville fortsætte, da det var for vigtig en del af kendskab til samlingen, som bibliotekarerne kæmpede stærkt for at beholde.

Børneafdelingen

Først slog det os, da vi kom ned i kælderen, var, hvor stille der var på børnebiblioteket. Nogle børn sad stille og roligt ved de små borde og stole og læste. De små borde stod ind imellem borde og stole i voksenstørrelse, hvor de voksne sad og læste i ro og mag. Dette var i hvertfald anderledes fra danske børnebiblioteker. Der var godt nok nogle sækkestole i det ene hjørne, men de stod ubenyttede hen. Undrende kikkede vi os lidt omkring og fik øje på en umarkeret døråbning i en af de andre hjørner. Den tjekkede vi heldigvis, for inde i det andet rum, godt lydafskærmet, var de aktive børn i et rum med pudemøbler og billedbøger. Der var markant flere børn i dette rum. Så kunne vi kende et børnebibliotek igen.

Bibliothèque municipale de Lyon: http://www.bm-lyon.fr/

/Anne-Lisa Pedersen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>