INTERNET LIBRARIAN INTERNATIONAL KONFERENCE 2018

Referencefaggruppen gav adgangsbilletten til ILI 2018, så Julie Schmidt Andreasen kunne komme derover. Hendes oplevelser og betragtninger om konference kan du læse her:

Skrevet af: Julie Schmidt Andreasen
16. og 17. Oktober havde jeg fornøjelsen af at deltage i Internet Librarian International 2018, hvor jeg fik mulighed for at tage pulsen og temperaturen på bibliotekssektoren verden over anno 2018 med støtte fra referencegruppen og Københavns Universitet, som studerende på tredje år i informationsvidenskab og kulturformidling og medlem af BF. Konferencen havde 20 års jubilæum i år og samlede 28 nationaliteter, hvoraf danskere udgjorde den største gruppe af deltagere på over 30, heraf var vi tre studerende fra Institut for Informationsstudier. Jeg vil her fortælle om to oplæg fra konferencen, der gjorde særligt indtryk, og kommentere formen på ILI.

The diverse workforce satte fokus på, hvordan vi sikrer mangfoldighed i bibliotekssektoren eksempelvis ved at bruge blind applications i ansættelsesprocedure, oplyse om ubevidste biases og opfordre biblioteksbrugere og studerende til at anbefale litteratur til biblioteks indkøb for at “decolonize the curriculums”. Disse initiativer kan medvirke til at flere biblioteksgængere kan føle sig inkluderet, imødekommet og afspejlet. Vi kan spørge os selv, repræsenterer biblioteksansatte lokalbefolkninger og hvilken betydning har det for deltagelse i aktiviteter og brugen af biblioteker?

Future-focused innovation and inclusivity diskuterede hvordan biblioteker skal understøtte uddannelse og forskning i AI (kunstig intelligens), som AI labs på The University of Rhode Island er et eksempel på. Hvad bruges big data til og hvilke konsekvenser har det i forhold til kvalitet, magt, kontrol og overvågning både i stor skala e.g. som rettesnor ved domstole, eller i lille skala som til at skrive bøger efter en bestseller “opskrift”. AI handler ikke kun om Deep Learning, men også om Deep Faking – og det slog mig, at når demokratiet er truet er bibliotekerne muligvis endnu mere aktuelle! Bibliotekerne kan udforske og oplyse om AI, som demokratiets vagthund eller måske rettere som demokratiets “førerhund”.

Formen på ILI var præget af en lang række foredrag og Q&A. Jeg kunne godt have ønsket mig indimellem at drøfte biblioteksprakisser med sidemanden eller i grupper og deltage i “hands-on experiences” med workshops eg. code-labs, eller maker-games. På den måde havde værdien og udbyttet af mødet mellem så mange forskellige (biblioteks-)kulturer været større. Der er ingen tvivl om, at vi bevæger os i en hurtig biblioteksudvikling og pulsen på den måde er høj, og med mere dialog og samskabelse fremover kan vi skrue op for varmen.

Next Library, er en konference på Dokk1 i Århus jeg blev bekendt med på ILI, som har stor interesse for netop interaktion, så den blev jeg nysgerrig på!

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *